Random werk

  • Nu Gedicht/Poem
  • Cock's Cabinet
  • Torso 30
  • Academie voor Drama, Eindhoven 1986 - 2005 / De afgestudeerden
  • KOV Expositie en Loterij bij 10-jarig jubileum
  • Huis van Bewaring 's-Hertogenbosch 024
  • Ontwerp Olielamp 1952 JCL
  • Basic-DP serie zwart/wit fotografie
  • Goat
  • Map in full colour 02
  • Giltpills-1
  • Angel
  • Art card Table 5
  • Wieler Trui 2 lange mouw Isolation Small

Klik voor meer info

Terug naar nieuwsoverzicht
Uitprinten

Blog Jan-Clemens Lampe 1-12-2017 Muziek Kijken



01-12-2017 -

Je hebt wel eens van die momenten, dat je even ontspanning zoekt en toch onderhouden wil worden.
Dat kan later op de avond zijn, of ’s-nachts als je niet kunt slapen en je hebt TV op de slaapkamer, met een koptelefoon, waardoor je jouw partner of buren niet stoort.

Mijn voorkeur is klassieke concerten kijken op TV.
Er zijn veel mogelijkheden; gespecialiseerde muziekzenders, vaak buitenlandse zenders, die concerten uitzenden; ook ’s-nachts.

Ik noem het muziek kijken; naar musici kijken met klassieke muzikale begeleiding.
Kijken naar hun houding, kleding, uitstraling en fysieke kracht; met de eigen karakteristiek van instrumentgroepen (ook wel families genoemd) met hun musici en instrumenten.
De enthousiaste blik van een musicus, de verbondenheid en de onderlinge blik van verstandhouding, afstemming en ‘wat doen we het toch goed samen’, met steeds even die oogopslag naar de dirigent.
Je ziet het speciaal bij groepen van strijkers, fluitisten en violisten.

Muziek kijken is een heerlijk tijdverdrijf met – let wel-  een beeld dat bepaald wordt door een ‘beeldende musicus, die ook het conservatorium deed en daarom weet hoe en wanneer het juiste beeld te kiezen om de kijkers te presenteren en dan op de juiste maat naar volgende camera overgaat.

Een regisseur die laat zien dat ook de triangel - op het juiste moment in beeld - met de iele klanken die het instrument voortbrengt, een wezenlijk onderdeel is van het door de componist geschreven werk.
De beelden, gestuurd door een vakman die in de regiewagen ergens buiten het gebouw, de dirigent op de bok net een slag voor moet zijn met de camerawisseling.
Het is kunstig zo met beelden de kijkers bewust te maken en doen ervaren wat hun oren in eerste instantie niet opmerkte.

Camera’s dirigeren is een heel ander specialisme dan voor een dirigent om musici te sturen want musici weten hoe zij moeten musiceren; al uit den treuren gerepeteerd, waarbij de dirigent op de bok zijn eigen interpretatie inbrengt bij de tempi en zijn visie op adagio ma non troppo, piano, lento en largo in de werken van Brahms, Beethoven of Bach.

Door repetities weten ook cameralieden welke kadering of close-up zij moeten kiezen, want ieder heeft zijn script voor zich op de camera hangen. Het moment dat de kijker dit ziet is de regisseur zijn keus.

Dit is muziek, dit is kijken.
Voor nieuwsgierige kijkers, geïnteresseerd in techniek, is het interessant te ontdekken waar de camera is verborgen die van onderuit de dirigent steeds observeert, in beeld gebracht door de dirigent in de wagen voor regie, die u doet genieten van het kijken naar muziek.

Boeiend schouwspel, sterke finale.
Hoe kundig is de mens; hoe mooi is zijn muziek.
 
* Sinds 24 november bestaat De Klassieke Muziek Coalitie, een verband van zestien koepelorganisaties, die gaan samenwerken om de zichtbaarheid van klassieke muziek te verbeteren, zowel voor publiek als politiek.
* Mogelijk in de toekomst meer muziek kijken op TV.
 

Muziek Kijken
© Jan-Clemens Lampe
30-11-2017

 
Voor reactie klik HIER
Naar boven